17.6.2014

AIKA HAPANTA

Vietin eilen sateista lomapäivää tutkailemalla erilaisia ravintoon ja kehon hyvinvointiin liittyviä juttuja netistä. Yksi kiinnostava ja monissa eri artikkeleissa esiin nouseva trendi kropan eheyttämiseksi on sen pH-tasapainosta huolehtiminen. Tämähän ei todellakaan ole mikään uusi asia, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Ilmiö kulkee myös nimellä "pH-dieetti", mutta mielestäni se käy paremmin elämäntavaksi. Katsotaanpa mistä siinä on oikeen kyse.

Eli perusongelma on se, että meillä länsimaisilla ruokavalion ja elintapojen seurauksena kroppa tuppaa happamoitumaan. Tämä johtuu muun muassa pitkälle käsitellyn ruuan syömisestä, stressistä, tupakoimisesta ja ympäristön saasteista, mille moni altistuu päivittäin. Happaman elimistön sanotaan aiheuttavan esimerkiksi lihavuutta, väsymystä ja nopeutunutta ikääntymistä (kääk). Tässä vaiheessa olin ainakin itse jo myytyä tyttöä ja marssin heti lähimarketin kasvisosastolle ja lapoin korini täyteen kaikkea vihreää. Luulisi myös, että näin kasvis(kala)ruokailijalle kasvisten syönti olisi itsestäänselvyys, mutta syömieni kasvisten laatu ei välttämättä ole aina sieltä ravinnerikkaimmasta päästä. Jäävuorisalaattilla kun ei pitkälle pötki. 

Miten elimistön happamuutta voisi sitten ehkäistä ja jopa ujuttaa hieman emäksisyyden puolelle? Tietolähteestä riippumatta ohjeet olivat suurin piirtein samat, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. 


Vältä:
liha
viljatuotteet
maitotuotteet
kananmunat
kaikki missä on etikkaa
valmismehut
makeat hedelmät
kahvi, tee ja alkoholi
hiilihappoa sisältävät juomat
sokeri ja keinotekoiset makeuttajat
puhdistettu suola

Moni saattaa tässä vaiheessa kysyä, että mitäs perskuttia sitä sitten pitäisi syödä? Noh esim. näitä:

Suosi:
kasvikset ja juurekset (ei peruna, mutta esim. kurkku, parsakaali ja lehtikaali)
avokado
kookos(pähkinä)
sitrushedelmät
kvinoa
tattari, hirssi ja speltti (nää kuulostaa lähinnä kirosanoilta)
siemenet ja pähkinät (ei maapähkinä)
kylmäpuristetut öljyt
yrtit, valkosipuli, inkivääri
ruusu- tai kristallisuola






Lisäksi tulisi välttää ruuan liiallista kypsentämistä (mikro on pahin) ja hapanta vesijohtovettämme. Tässä kohtaa repesin kyllä aika totaalisesti. Veden juonti on kuitenkin aivan mielettömän tärkeä juttu, joten onneksi sen emäksisyyden nostamiseen annettiin vinkiksi ruokasooda, mikäli ei ole valmis ostamaan vedensuodatinta. En ole kyllä ihan varma haluanko juoda ruokasoodaa, mutta kai sitäkin voi kokeilla. 

Vesi pitäisi myös juoda lasipullosta, mutta tätä ihanuutta en hevillä vaihda.

Jossain sanottiin myös, että pinaatti ja raparperi sekä kalat olisivat happamuutta lisääviä, mutta pinaatista ja kalasta en aio luopua. Missään ei myöskään oikein ollut mitään mainintaa marjoista, mutta päätän itse, että niitä saa syödä, koska kotimaiset marjathan ovat mitä parhaimpia superfoodeja. Onneksi koko homman idea onkin syödä noin 70% emäksisiä ruokia ja noin 30% niitä muita.


Haasteellista, mutta ei mahdotonta! Kokeilua eka päivä takana ja on kyllä jotenkin raikas olo. Toki mun osalta koko homma romuttuu viimeistään juhannuksena, jolloin en vaan voi olla nauttimatta valkoviinilasillista tai kahta. Ehkä jatkan mun happamuuden vähentämistä taas ensi viikolla, ei kai se sieltä mihinkään katoa.

Ootko kokeillut vastaavaa ruokavaliota? Millaisia kokemuksia siitä on tai kiinnostaisiko kokeilla?
Aiheeseen voi pureutua tarkemmin täällä, täällä ja täällä.

Mä lähden nyt orientoitumaan salillelähtöön. Ei anneta sateen pilata kesäfiilistä! :)

Suski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!